Home Blog Drijenak

Drijenak

DRIJEN (CORNUS MAS) PLOD

 

Drijenak ( Cornus mas )

Porodica: drijenovi (Cornaceae)
njem. Kornelkirsche, engl. Corneltree, tal. córniolo, franc. cornouille
Porijeklo botaničkog naziva: cornu= rog (tvrd kao rog)
Narodna imena: drijenak, drenak, dren

 

Drijenak je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom, rasprostranjen u južnoj i srednjoj Europi. Mlade grančice su zelenkastosmeđe i većinom fino dlakave. Listovi su ovalnog oblika, s dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su zlatno žuti i javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitasti cvat, pravilni su i četvoročlani. Cvate već u veljači i ožujku. Drenjina je plod koštunica, duguljasto eliptična oblika, duga do 12 mm, jarko crvene boje i dozrijeva u kolovozu i rujnu.

DRIJEN (CORNUS MAS) CVAT

DRIJEN (CORNUS MAS) CVAT

DRIJEN (CORNUS MAS) PLODOVI

 

Zreli plodovi su jestivi, slatko kiselog okusa i koriste se za pripremanje marmelada, voćnog vina, kompota i sokova (šerbet). Drvo je vrlo teško, tone na vodi i najtvrđe je europsko drvo. Koristilo se za izradu ljestava i držala za motike i ostalog sitnog alata. Svojevremeno su bili u modi štapovi za šetnju od polirane drenovine (Spazierstock, Stenz). Sjemenke iz koštice drenjine koristile su se pržene kao nadomjestak za kavu.

 

Prema grčkom piscu Pausaniasu, trojanski konj bio je napravljen od drenovine. Odisejev luk, kojeg je samo on mogao upeti i kojim je gađao prosce, bio je također od drenovine. Antička koplja makedonske falange dužine 5-6 m (sarisa) bila su izrađena od drenovine, kože i metala.

 

Plodovi, cvjetovi, listovi i drvo drijena koristili su se i u medicini. Ulje dobiveno iz drveta koristilo se protiv raka, drenjine kuhane u vinu protiv bubrežnih kamenaca, listovi za zaustavljanje krvarenja. Narodna medicina preporuča koru drena pripravljenu u toplom napitku protiv proljeva . Kora sadrži gorku tvar cornin, kao i tanine i pektine.

 

Autor članka: Stjepan Janeković // fotografije: Stjepan Janeković

Komentari   

 
0 #2 Marie Mikus 2020-04-07 15:23
dačan pozdrav svima koji su pročitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a također tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim čovjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog čovjeka, ovo je vrlo lak način da dobijem kredit od pouzdanog čovjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedočenje u svim društvenim medijima jer sam mu obećao da ću ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% i znam da će svaka razumna osoba biti zainteresirana. Ako želite kredit, kontaktirajte ga bez straha, jer ja sam živi svjedok. Podaci za kontakt
E-adresa:
WhatSapp: +16014560144
Citat
 
 
+3 #1 Zoran Ožetski 2013-02-11 13:55
Zdrav kao dren :)
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 232 gostiju i nema članova online