Home Blog Crvena lisica

Crvena lisica

Crvena lisica (Vulpes vulpes)
Crvena lisica (Vulpes vulpes)

FOTOGRAFIJA: PAUL JEDRIŠKO

 

Cvena lisica (Vulpes vulpes)

Crvene lisice žive širom svijeta. U divljini su rasprostranjene u različitim staništima uključujući šume, travnjake, planine i pustinje. Također su se prilagodile na život u čovjekovoj blizini. Često ih se može sresti u blizini poljoprivrednih gospodarstava, prigradskih naselja pa čak i većih gradova. Zahvaljujući svojoj snalažljivosti i prilagodljivosti, došle su na glas kao izuzetno lukave i inteligentne životinje.

Vrstu prehrane vješto prilagođava vrsti staništa. Lisica u pravilu lovi sama. Iznimka je lov majke s mladuncima. Najčešće se hrani zečevima, pticama,glodavcima i drugim sitnim životinjama. Po potrebi jede i voće, povrće, ribe, žabe pa čak i crve. U blizini ljudskih naselja oportunistički će pretraživati smeće ili  jesti hranu za kućne ljubimce. Smatra se da su lisice u urbanim sredinama dale velik doprinos smanjenju populacije štakora, a kao strvinari, uklanjanju životinja nastradalih u prometu.

 

FOTOGRAFIJA: ZLATKO BORENOVIĆ

 

Poput mačke dugi kitnjasti rep koristi za pomoć kod održavanja ravnoteže, ali i kao topli ogrtač kada nastupi hladnije vrijeme. Osim navedenog dugi rep joj služi kao sredstvo komunikacije s drugim lisicama. 

Najveći dio godine lisica živi samotnjačkim životom. Krajem zime ( siječanj – veljača) , lisice se susreću radi parenja. Ženka se pari s više mužjaka, ali samo jedan ostaje uz ženku i pomaže joj oko podizanja potomstva. Skotnost traje oko 50 dana. Ženka obično rađa od 2 do 5 mladunaca, vrlo rijetko samo jedno ili čak do 12 mladunaca.

 

Lisica (Vulpes vulpes)
Lisica (Vulpes vulpes)

FOTOGRAFIJA: ŽELJKO PADAVIĆ

 

Pri rođenju lisice su sive ili smeđe boje. Oči prvi put otvaraju nakon otprilike 15 dana. Hrane se majčinim mlijekom dok ne napune 4 – 6 tjedana života. Prepoznatljivu crvenu boju dobiju kada napune starost od mjesec dana, kada prvi put izlaze iz jazbine. Cijelo ljeto za mlade brinu oba roditelja. Mužjaci su zaduženi za pribavljanje hrane neophodne za razvoj mladih lisica. Početkom jeseni s navršenih 4 mjeseca života, mlade lisice spremne su za samostalan život. Životni vijek lisice je od 10 do 12 godina.

 

  • Crvena lisica ( Vulpes vulpes)
  • Razred: Sisavci
  • Red: Zvijeri
  • Porodica: Psi

 

Nemate pravo komentirati

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 66 gostiju i nema članova online