Home Blog Pjegavi daždevnjak

Pjegavi daždevnjak

 

Pjegavi daždevnjak ( Salamandra salamandra)

Dolaskom jesenskih dana konačno je došla i dugo očekivana kiša.  Sigurno će se mnogi od Vas uputiti u obližnje šume kako bi nabrali neke od šumskih plodova: gljive, kestene i sl. Mnogi od Vas će u potrazi za gljivama naići na ove simpatične male životinjice - pjegave daždevnjake.

Pjegavi daždevnjak je 20 -25 cm velik vodozemac, lijepog izgleda i robusne građe.

 

Njegove upečatljive žute pjege, zbog kojih ga je vrlo lako raspoznati, zapravo su upozoravajuća obojenost koja se osim kod vodozemaca javlja i kod nekih kukaca ( osa, stršljen).

 

Svojim bojama zapravo želi reći potencijalnim grabežljivcima : ne diraj me, nisam za jelo otrovan sam. Iza njegovih očiju nalaze se žlijezde koje stvaraju otrovne izlučevine koje ga čine vrlo neugodnim i neukusnim obrokom.

 

Daždevnjake nemojte dirati i na bilo koji način uznemirivati, ali ako ste ipak dirali daždevnjaka to Vam ne može naškoditi. Ipak izbjegavajte kontakt sa sluznicom oka, usta, nosa i ranama na koži.

 

Pjegavi daždevnjak najaktivniji je noću i poslije kiše kada izlazi iz svojeg skloništa. Hrani se puževima golaćima, gujavicama i kukcima. Zimu provodi pod zemljom. Kao i svaki vodozemac, tako i pjegavi daždevnjak za razvoj treba vodu u koju ispušta već razvijene ličinke. Ličinke ispušta u bare ili potoke. Tijekom razvoja ličinke u jajovodu ponekad dolazi do kanibalizma tj. razvijenije ličinke jedu druge, manje ličinke ili jaja.

  

 

Hrvatski propisi zaštite vrste: Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 99/09) - zaštićena svojta


Fotografije i video : Zoran ožetski 

Komentari   

 
0 #6 Marie Mikus 2020-04-07 15:41
dačan pozdrav svima koji su pročitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a također tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim čovjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog čovjeka, ovo je vrlo lak način da dobijem kredit od pouzdanog čovjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedočenje u svim društvenim medijima jer sam mu obećao da ću ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% i znam da će svaka razumna osoba biti zainteresirana. Ako želite kredit, kontaktirajte ga bez straha, jer ja sam živi svjedok. Podaci za kontakt
E-adresa:
WhatSapp: +16014560144
Citat
 
 
0 #5 oqohayow 2019-12-28 06:24
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin Online 18 icx.lxih.wildcr oatia.net.gst.f i http://mewkid.net/who-is-xandra/
Citat
 
 
+1 #4 neki tamo 2019-02-28 17:54
Citat Jura:
Kako dišu ličinke pjegavog daždevnjaka?

škrgama
Citat
 
 
+2 #3 jan 2018-02-18 14:08
a koj je status ugrozenosti...
Citat
 
 
+5 #2 marija 2017-12-12 11:32
gdje da nadjem način zaštite?????
Citat
 
 
+1 #1 Jura 2016-03-09 20:40
Kako dišu ličinke pjegavog daždevnjaka?
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 153 gostiju i nema članova online