Home Blog Vretenca

Vretenca

žućkasti strijelac (sympetrum fonsclombii)
žućkasti strijelac (sympetr …

 

Vretenca su vodeni predatori karakteristično izduženog abdomena sa dva para prozirnih opnenastih krila približno jednake veličine koja im omogućuju dugotrajan let. Uz pomoć svojih velikih očiju i dobre sposobnosti leta, ovi kukci su vrlo uspješni zračni grabežljivci.Tankostruka vretenca su vitka i odmaraju se s uzdignutim krilima, a vretenca su krupnija i kad miruju krila su im položena širom uz tijelo.U Hrvatskoj je dosadašnjim istraživanjima zabilježeno 66 vrsta vretenaca, od kojih su 2 izumrle, tako da danas u Hrvatskoj možemo naći 64 vrste tog reda kukaca.

 

Vretenca, zahvaljujući zanimljivom životnom ciklusu, spajaju kopnena i vodena staništa: većinu životnog vijeka provode u ličinačkom stadiju u slatkim vodama, da bi se u proljeće ili ljeto (neke vrste i nakon više godina) presvukli u odrasli oblik -imago. Imago služi širenju vrste - razmnožavanjem i migracijama.Močvare, rijeke, potoci, lokve i jezera u kojima se vretenca razvijaju spadaju u najugroženiji tip stanišna u Europi, što se izravno vidi na smanjenju populacija i broja vrsta vretenaca koje možemo naći na nekom području.


Fotografije:Petar Sabol // Tekst članka:Wikipedia // zastitimo.vretenca.hr

Komentari   

 
0 #2 Marie Mikus 2020-04-07 15:45
dačan pozdrav svima koji su pročitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a također tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim čovjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog čovjeka, ovo je vrlo lak način da dobijem kredit od pouzdanog čovjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedočenje u svim društvenim medijima jer sam mu obećao da ću ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% i znam da će svaka razumna osoba biti zainteresirana. Ako želite kredit, kontaktirajte ga bez straha, jer ja sam živi svjedok. Podaci za kontakt
E-adresa:
WhatSapp: +16014560144
Citat
 
 
0 #1 Lea 2015-04-21 12:39
Poštovani,

na kojoj lokaciji je uslikan vilin konjic?
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 102 gostiju i nema članova online