Puh, Glis glis
Snimak sa srednjeg Velebita, na zidu skloništa Ivine vodice iznad Paklenice.

Puh, Glis glis
D: Siebenschläfer, E: Edible Dormouse, F: Loir Gris, Es: Lirón Gris
Puh je sisavac iz porodice glodavaca (Gliridae) sličan vjeverici, ima kitnjasti rep dužine tijela 13-18 cm, težak je 70-160 g, aktivan je noću, lako se penje po drveću i zidovima. Prema engleskom nazivu "jestivi miš" puh je dugo vremena bio delikatesa. Rimljani su ih hranili u posebnim kavezima (glirarium) s orasima, još i danas jedu ih u Francuskoj i Sloveniji. U Gorskom kotaru hvataju ih zamkama i pripremaju mast za liječenje rana (dekubitus).
Od rujna do svibnja puhovi grupno spavaju u rupama u zemlji. Radi uštede energije smanjuje im se frekvencija srca od 300 na 5 otkucaja u minuti i uspori disanje.
Trenutno je prema International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) puh svrstan u kategoriju "nije ugrožen" (Least Concern LC).
Oznake
Copyright ©: Picasa
Datum: Fri 01 Feb 16:00:04 2013
Klikova: 3504
Dimenzija: 1024 x 683 / JPG
Veličina datoteke: 171,05 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Stjepan Janeković
U galeriji 383 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 104 gostiju i nema članova online