Krpelj, Ixodus ricinus
Prenosnik je virusa uzročnika upale mozga i moždanih ovojnica (Meningoencefalitis). Prirodni rezervoar bolesti su šumski glodavci i ptice koji ga prenose na krpelja. Bolest je endemična u brdskim krajevima Slovenije, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ( Varaždin, Koprivnica, okolica Zagreba, Bjelovar, Našice sve do Vinkovaca). Zaraženi krpelji obitavaju i u uređenim parkovima u gradovima što predstavlja posebnu opasnost za djecu. Javlja se sezonski od proljeća do jeseni.
Krpelj je prenosnik i jedne druge bolesti - lajmske borelioze uzrokovane bakterijom Borreliom burgdorferi, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj je učestalost inficiranosti krpeljom 45 %.
Oznake
Nema oznaka
Copyright ©: Stjepan Janeković
Datum: Wed 12 Sep 12:41:30 2012
Klikova: 1832
Dimenzija: 949 x 950 / JPG
Veličina datoteke: 253,72 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Stjepan Janeković
U galeriji 383 fotografija
Komentara: 1
  • Profile Page
    Nezgodan je...
    Dodano Zoran Ožetski od Wed 12 Sep 21:45:15 2012

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 216 gostiju i nema članova online