Home Galerija fotografija BILJNI SVIJET Visibaba (Galanthus nivalis L.)
 
Visibaba (Galanthus nivalis L.)
Zvonolik vjenčić visibabe tvori 6 llistića raspoređenih u dva kruga.Sadrži tvar galantemin ili nivalin koji se u nekim zemljama upotrebljava za liječenje dječje paralize.U narodu je omiljena kao vjesnik proljeća - novog života, pa je ljudi ( iako je zaštićena) masovno beru.Razmnožava se sjemenkama, a u proljeće iz lukovice raste nova biljka.
Oznake
Copyright ©: Ozetski Zoran
Datum: Mon 25 Mar 16:35:22 2013
Klikova: 1262
Dimenzija: 750 x 1161 / JPG
Veličina datoteke: 209,08 KB
Profile Page
Zoran Ožetski
U galeriji 233 fotografija
Komentara: 1
  • Profile Page
    To što je zaštićena ne znači da se ne smije brati. Za zaštićene biljke je dozvoljeno branje za osobne potrebe u određenim količinama, pa čak i za komercijalnu prodaju ako se traži dozvola od Ministarstva. Gle ovo: Sakupljanjem u osobne potrebe smatra se sakupljanje do najviše pet komada podzemnih dijelova, 2 kg stabljike, 1 kg listova, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova te 1 kg steljke pojedine biljne vrste, dnevno u svježem stanju.

    Znaš ti koliko se visibaba treba nabrati za 2 kg stabljika odnosno 1kg cvjetova? :) Usprkos tome, nemam negativnih iskustava, nisam još naletio na područje koje je opustošeno zbog branja proljetnica.
    Dodano Boris Lauš od Tue 26 Mar 01:55:12 2013

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 241 gostiju i nema članova online