Home Galerija fotografija BILJNI SVIJET Malolisna kruščika (Epipactis microphyla)
 
Malolisna kruščika (Epipactis microphyla)
Ovoj najmanjoj, najtanjoj i najneuglednijoj od svih naših orhideja može se pripisati još jedan "naj", a taj je najmirisnija.
Iako joj miris nije takav da će se širiti metrima oko nje, za razliku od svih naših orhideja ova očito ne igra na kartu atraktivnog izgleda, već nas približimo li joj se dovoljno,mirisom neodoljivo podsjeća "na kolače" i podsjeća nas na činjenicu da je i štapić vanilije koju možemo kupiti u trgovini upravo plod orhidrje (tropske epifitne vrste).
Barem je to bila prva asocijacija u mom slučaju. Malo pomnijim "razlaganjem" mirisa na njegove komponente može se zaključiti da joj je miris neka mješavina vanilije i klinčića.
U glavnom, tko voli kolače ogladnit će, da ne kažem da će početi sliniti prilikom susreta s ovom vrstom koja obično raste uz rubove zaraslih termofilnih šuma.

Visinom rijetko prelazi 10 cm, listića gotovo da i nema, a sitni cvjetići reducirani su na jedva nekoliko po stabljici koja je svojom površinom naizgled kao posipana finim brašnom.
Oznake
Copyright ©: Tomislav Klanfar
Datum: Wed 04 Sep 09:29:34 2013
Klikova: 2163
Dimenzija: 597 x 900 / JPG
Veličina datoteke: 202,66 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Tomislav Klanfar
U galeriji 225 fotografija
Komentara: 1
  • Profile Page
    Odlična fotka i još bolji opis. Nisam je nikad vidio...
    Dodano Tomica Rubinić od Wed 04 Sep 14:45:26 2013

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 74 gostiju i nema članova online