Home Galerija fotografija BESKRALJEŽNJACI ČLANKONOŠCI Smeđa stjenica Coreus Marginatus
 
Smeđa stjenica Coreus Marginatus
Na cvijetu jorgovana u mjestu Merag na Cresu. Ova stjenica je srednje veličine, od 13 do 15 mm. Glava, nadvratni štit i trbuh su kod odraslih kukaca prošarano crvenkasto-smeđe boje. Ticala se sastoje od četiri segmenta. Prva tri su crveno-narančaste a zadnji segment je crne boje. Mužjaci su obično manji od ženki ali imaju duža ticala. Mlade ličinke se dosta razlikuju od odraslih oblika. Jako su bodljikave, imaju manju ujednačenost boje i imaju neproporcionalno velika ticala u odnosu na veličinu tijela. Starije ličinke su sličnije odraslima s ravnomjernijom smeđom bojom ali im nedostaju razvijena krila. Prezimljuju kao odrasli oblici. Krajem svibnja i početkom srpnja ženka odlaže jaja. Nakon 3 do 4 tjedna iz njih izlaze ličinke koje se hrane na lišću i izbojcima.
Nakon pet presvlačenja, javljaju se odrasli oblici što je otprilike u kolovozu i hrane se plodovima. Ova vrsta ima jednu generaciju godišnje. (Autor članak: dipl. ing. agr. Mirjana Moulis)
Oznake
Copyright ©: Morton1905
Datum: Sun 13 Apr 17:22:33 2014
Klikova: 2256
Dimenzija: 996 x 1200 / JPG
Veličina datoteke: 294,74 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Vladimir Tkalčić
U galeriji 58 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 295 gostiju i nema članova online