Home Galerija fotografija BESKRALJEŽNJACI ČLANKONOŠCI Osolika muha - Syrphus ribesii
 
Osolika muha - Syrphus ribesii
Oko nas se nalazi jako puno korisnih kukaca koji su bitni za uspostavu prirodne ravnoteže. Među njima je svakako i ova osolika muha (Syrphus ribesii). Zovu je Osolika muha radi njene mimikrije, tj. imitiranja ose što joj pomaže u obrani od inih predatora koji vrebaju oko nje. Sama osolika muha je također predator koji nam "pomaže" oko lisnih ušiju.
Ličinke osolike muhe se hrane ušima dok se odrasle muhe hrane medenom rosom, nektarom cvijeća ili cvjetnim prahom pa su samim time i korisne kod oprašivanja. I najbitnija stvar u svemu je ta da su za ljude bezopasne pa ih se ne treba ubijat ili ih se bojat. Lako ih se zamječuje u prirodi jer imaju specifičan način leta, pa ih se naziva i "Lebdjelicama" jer izgledaju kao da stoje (lebde) u zraku.
Ukoliko imate problema sa lisnim ušima u vašem vrtu zasadite čim više njoj dragog cvijeća koje ju privlači kao što su iberis, makovi, alyssum, kamilica, stolisnik, a i peršin i mrkva dok su u cvatu su omiljeni toj maloj muhici. Njezinim dolaskom u vrt se nečete zauvijek riješiti ušiju, ali će ih zasigurno osolike muhe držati pod kontrolom.
Oznake
Copyright ©: NaniCro
Datum: Wed 04 Dec 13:33:20 2013
Klikova: 3152
Dimenzija: 1024 x 721 / JPG
Veličina datoteke: 326,67 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Mladen Pleša
U galeriji 38 fotografija
Komentara: 2
  • Odlična fotografija, dobro došao na wildcro.
    Dodano Zoran Ožetski od Wed 04 Dec 14:48:26 2013
  • Zahvaljujem na dobrodošlici i komentaru... potrudit ću se nastaviti u tom tonu i s dobrim svjetlom ;)
    Dodano Mladen Pleša od Wed 04 Dec 15:06:02 2013

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 66 gostiju i nema članova online